Retur » Beskyt PCen mod virus

Læs her om forholdsregler, der kan tages for at undgå virusangreb på din PC.

Det er vigtig for dig som udlejer af sommerhus på Internet, at din PC er beskyttet mod virusangreb. Her får du et par råd om, hvordan du kan holde vira på afstand.

Åben aldrig vedhæftede filer i mails, med mindre det er aftalt mellem dig og afsenderen.
De nye vira spreder sig typisk mellem computere via sikkerhedshuller i mailprogrammerne. Computeren inficeres, når modtageren åbner inficerede vedhæftede filer. De inficerede mails  videresendes herefter typisk automatisk til personerne i din adressebog. Nogen mails udnytter også adressebogen til at sløre afsenderen, så en mail med virus kan optræde med en af dine bekendtes navne, uden at den er sendt fra vedkommende. Derfor: Åben aldrig vedhæftede filer, med mindre du kender afsenderen (for eksempel igennem forudgående aftale). Bruger du dagligt vedhæftede filer, der gør ovenstående procedure for omstændig at følge, skal du holde særligt øje med filer, der har endelserne ".pif", ".scr", ".com", ".exe" og ".bat", idet de kan være skadelige for dit system, eller indeholde vira.

Opdater Microsoft Windows og andet software.
De fleste PCere til hjemmebrug anvender Microsoft Windows som styresystem, og det er ofte huller i styresystemet og tilknyttede programmer, der skaber risikoen for vira. Microsoft sørger for at lukke huller, efterhånden som de bliver opdaget, og det er derfor af stor betydning, at dit styresystem altid er opdateret med de seneste ændringer (patches). Det kan du gøre på windowsupdate.microsoft.com

Bruger du andre programmer til netadgang, det være sig FTP, en anden browser, mailprogram eller lignende, er det også vigtigt, at du sørge for at holde disse ajour med opdateringer fra producenten.

Installer og opdater antivirus-software.
Ud over forsigtighed og et opdateret styresystem, er et godt og ajourført antivirusprogram en stor sikkerhed for ikke at blive ramt af virus. Der findes flere produkter på markedet. Det er vigtigt, at det produkt du køber, løbende bliver opdateret med informationer og beskyttelse mod nye vira - og det skal ske ofte. Samtidig skal du selv sikre dig, at dit antivirussystem er fuldt opdateret. Nogen programmer sørger automatisk for at installere opdateringer, ellers skal du bede programmet om at gøre det eller hente en opdateret version. Et antivirus-program - der ikke bliver opdateret mindst een gang om ugen - er ikke til meget hjælp.

Installér en firewall.
En firewall (dansk:"branddør") giver dig mulighed for at kontrollere præcis hvilke programmer, der har adgang til Internettet, og hvilke der ikke har. I Microsoft Windows XP Home og Professional er der en indbygget firewall, der kan anvendes. Find mere information om denne ved at klikke på "Start" -> "Hjælp og support" og søg på ordet firewall. Brugere af andre versioner af Microsoft Windows bør installere en firewall fra et andet firma. Kunder hos f.eks. TDC har adgang til købe et firewall-produkt, ligesom der findes flere gratis firewalls. Tjek f.eks. hos PC World Online.

Hold dig opdateret med IT-nyheder.
Nye vira er konstant under konstruktion. Efterhånden som sikkerhedshuller opdages og repareres, ser nye vira dagens lys, der udnytter andre muligheder. For at du kan sikre dig mod nye angreb på din PC, er det vigtigt at du holder dig orienteret om, hvad sker på IT-markedet. Vi har her samlet en kort liste over websites, der løbende orienterer om IT og vira:

De ovenstående leverandører af nyheder giver desuden mulighed for at abonnere på et nyhedsbrev, der giver seneste nyt. Desuden har aviser og TV-stationer på nettet også nyheder vedrørende IT.Nyheden er lagt online: 21-08-2003
Spørgsmål vedrørende nyheder kan sendes til salg@sparlolland.dk eller til den, i nyheden, angivne email-adresse.
Der tages forbehold for fejl.